Pagina's

zaterdag 4 februari 2012

Bidstoeltje als Dressboy

Hoi!


Dit is een bidstoeltje. Is het geen schatje?

Een bidstoeltje is een stoel met een laag zitgedeelte en een in verhouding tot het zitvlak hoge rugleuning. Op de leuning zit een leunplank waar men vroeger op kon steunen tijdens het bidden. Bidstoeltjes zijn dan ook gemaakt om zowel op te zitten als op te knielen.  In Nederlandse kerken zijn de meeste bidstoeltjes al lang vervangen door (kniel)banken.

Bidstoeltjes heb je in allerlei soorten. De meeste zijn van eikenhout gemaakt. Je vind ze op rommelmarkten en natuurlijk op marktplaats. Voor twintig euro kun je al exemplaren vinden op internet. Bidstoeltjes zijn er met rieten, fluwele en leren zittingen. Sommige hebben leuningen voorzien van prachtig houtsnijwerk terwijl anderen juist heel eenvoudig zijn. 

Hoewel bidstoeltjes ongetwijfeld nog gebruikt worden waar ze voor gemaakt zijn, zijn ze ook ontzettend leuk om mee te decoreren in huis. Juist omdat ze een laag zitgedeelte hebben en klein van formaat zijn, kun je ze gemakkelijk in een hoekje van de kamer kwijt en zijn ze ook heel geschikt voor in de kinderkamer. De zittingen kun je vrij gemakkelijk herstofferen waardoor ze in ieder interieur passen. Zo is het bijvoorbeeld heel sfeervol om in de hal een bidstoeltje neer te zetten met een leuke plant erop. En wat dacht je van een roze geverfd bidstoeltje met een roosjesstof voor in een meidenkamer?


Ons bidstoeltje hebben wij gekocht in Belgiƫ bij een brocante winkel. Het stofferen ging gemakkelijk. Bij dit exemplaar zit de zitting namelijk los, dus wij konden er zo een stofje omheen spannen en vastnieten. Hoewel de meeste exemplaren in originele staat verkocht worden, kun je ze ook wel al gerestyled vinden.

Wij hebben ons bidstoeltje een tijd gebruikt als dressboy in de slaapkamer. Door de hoge leuning kun je er namelijk gemakkelijk kleding overheen hangen. Nu staat hij puur voor de sier in de hoek van de kamer met een kussentje erop. Ik vind het echt een lief stoeltje om te zien.Geniet van je weekend en van de prachtige sneeuw!

Groetjes,
Lindia

2 opmerkingen:

  1. Ziet er helemaal gezellig uit lieverd!
    groetjes Jane

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leer genoeg over brocante op je site! Leuk hoor! Ciao Gr. Viv

    BeantwoordenVerwijderen