Pagina's

zaterdag 18 februari 2012

Koffieworkshop...

Hoi!

Hebben jullie wel eens gehoord van een koffieworkshop? Ikzelf had er tot drie maanden geleden nog nooit van gehoord. Totdat wij eind vorig jaar een koffiebonen apparaat van Siemens hadden gekocht. Je kent ze vast wel: zo’n apparaat wat gebrande koffiebonen maalt en waar een melk opschuimer bij zit. Heerlijke koffie krijg je daar uit, en een stuk goedkoper dan de koffie uit een Nespresso apparaat.


Wij hebben weinig verstand van koffie, dus het leek ons leuk om eens een workshop te volgen. Vandaag was het zo ver. In Hoofddorp, bij het Siemens experience center werd de workshop gegeven. Een prachtig gebouw met binnenin een hele grote verticale tuin (zo’n muur die helemaal begroeid is met planten).

De workshop werd gegeven door een echte Barista: iemand die een opleiding heeft gevolgd (van enkele jaren) over koffie en die meedoet met de wereldkampioenschappen koffiezetten (ja dat bestaat dus echt!). Toen we binnenkwamen was hij druk bezig met voor iedereen een cappuccino te maken. Prachtig waren die: met bloemetjes, blaadjes en hartjes in de melkschuim.


We hebben een hoop geleerd over het arbeidsintensieve proces van koffieplant tot kopje koffie. Nu begrijp ik ook waarom koffiebonen duur zijn: er gaat een proces van vier jaar aan vooraf, en veel wordt nog altijd met de hand gedaan. Erg jammer dat de koffieboeren weinig tot geen geld eraan overhouden, maar dat het grote geld naar de eindproducenten gaat! Gelukkig is er steeds meer “fair trade” koffie, waarbij er wel een substantieel bedrag naar de boeren gaat.

Vandaag hebben we verschillende soorten koffie geproefd. Ook hebben we geleerd om een goede espresso en cappuccino te zetten. Het hartje in de melkschuim maken is ons nog niet gelukt (en dat terwijl het er bij de Barista zo makkelijk uit ziet!). Dat wordt dus veel oefenen thuis.Persoonlijk heb ik een erg leuke, leerzame en gezellige ochtend gehad. Een echte aanrader!

Fijn weekend nog!

Groetjes,
Lindia

1 opmerking:

  1. Kopjes koffie zien er prachtig uit!!! verwacht volgende keer bij jullie natuurlijk wel een cappuccino met hartje.:-)
    liefs Therese

    BeantwoordenVerwijderen