Pagina's

maandag 9 april 2012

DIY: Gecapitonneerd Memobord

Hoi!

Ik zit er al een tijdje aan te denken om een stoffen memobord te maken en gisteren was het eindelijk zo ver. Jullie kennen ze vast wel: van die gestoffeerde borden met gecapitonneerde voorkant. Het maken van deze borden is niet moeilijk en ze staan ontzettend leuk in huis aan de muur. Je kunt er foto's, kaarten en kleine voorwerpen tussen klemmen waardoor je echt een persoonlijk stilleven aan je muur krijgt.


Voor het maken van zo'n memobord heb je een houten of mdf paneel nodig waar je gemakkelijk spijkers in kunt slaan. Je kunt het beste een paneel kiezen wat niet zo zwaar is zodat je deze achteraf gemakkelijk aan de muur kunt hangen. Bij de bouwmarkt verkopen ze dit soort panelen voor een paar euro en ze zagen ze zo voor je op maat.

Om een gecapitonneerd effect te krijgen heb ik voor dit memobord twee laagjes fiberfill gebruikt en dit aan de voorkant vast geniet. Op de lapjesmarkt in Utrecht, maar ook via internet of in stoffenwinkels verkopen ze dit, meestal per meter. Fiberfill is niet duur en gemakkelijk op maat te knippen.


Als de fiberfill is vastgeniet kun je hier overheen de stof spannen die je uiteindelijk wilt zien als je memobord klaar is. Ik heb voor dit memobord mijn favoriete stof gebruikt, namelijk ongewassen linnen. Ook dit niet je vast, maar dan aan de achterzijde van het paneel.Vervolgens niet je in diagonale banen satijnlint aan je memobord vast zodat je een ruitpatroon krijgt. Op ieder plaats waar de linten elkaar kruisen sla je een metalen punaise in het bord zodat je een gecapitonneerd effect krijgt. Deze metalen  punaises kun je bij de bouwmarkt kopen en ze zijn in verschillende kleuren te krijgen (zilver, goud en zwart).


Dit memobord is vrij eenvoudig door de effen stof en het effen lint. Je kunt echter ook een stofje met een patroon nemen met bijvoorbeeld bloemen, ruitjes of streepjes. Ook het lint kun je in verschillende kleuren en patronen krijgen. Zo zag ik laatst rood/wit/blauw gestreept lint. Als je dat over een linnen memobord spant dan lijkt het net een brocante postzak. En wat dacht je van roze bloemetjesstof voor in een meidenkamer? Memoborden zijn erg leuk om cadeau te geven als je op kraamvisite of naar een verjaardag gaat. Je kunt voor iedere interieurstijl wel een memobord maken wat hier bij past.

Ons memobord hangt nu in de slaapkamer. Ik heb er enkele foto's en twee zijden bloemetjes tussen gedaan. Vind je het niet super schattig? Het is ongeveer twee uur werk zo'n bord maar als hij hangt heb je er jaren plezier van!


Vinden jullie het wat?

Groetjes,
Lindia Geen opmerkingen:

Een reactie posten