Pagina's

zondag 22 april 2012

Nieuw Brocante

Hoi!

Brocante is helemaal hot! In woonbladen en op internet vind je volop interieurtips voor de brocante woonstijl. Winkeliers maken hier goed gebruik van door het woord brocante steeds te noemen, en veel dingen die er oud uitzien worden dan ook al snel brocant genoemd. Toch is er een groot verschil tussen "echt" brocant en "nieuw" brocant. Echt brocant zijn oude meubels en gebruiksvoorwerpen, vaak uit Belgie of Frankrijk, die nu vaak gebruikt worden voor iets anders dan waar ze oorspronkelijk voor bedoelt zijn. Oude melk krukjes die nu als poefje worden gebruikt, of Louvre luiken die nu aan de muur hangen ter decoratie bijvoorbeeld.

Nieuw brocante kun je tegenwoordig in bijna iedere winkel kopen. Van het woonwarenhuis tot de bouwmarkt; overal verkopen ze wel nieuw brocante woonaccessoires. Hoewel dit natuurlijk nooit accessoires zijn die de duidelijke uitstraling hebben van iets echt ouds, zijn ze toch heel leuk in huis, zeker als je ze met echt brocante combineert. Zoals deze sleutelbos van de Xenos bijvoorbeeld die slechts 2 euro koste. Ter decoratie hangt deze bos aan een gerestylde meidenkast. Leuk toch?


En wat dacht je van dit muurkastje van het tuincentrum. Door de verweerde uitstraling en de louvreluikjes als deurtjes lijkt het net een oud exemplaar. Bovenop het kastje staan twee oude zilveren kandelaartjes, met blauwe kaarsen. Ik vind het een schattig geheel geworden.


Deze klok komt van de Karwei en is geïnspireerd op de stijl van een oude stationsklok. Je ziet duidelijk dat de klok nieuw is en toch komt hij prima tot zijn recht in een brocant interieur.


Bij de IKEA hebben ze ook ontdekt dat brocante helemaal in is. Tegenwoordig hebben ze daar verschillende emaille lampetkannen in allerlei maten. Uiteraard missen deze kannen de verweerde uitstraling van de echte oude lampetkannen. Als vaas voor bloemen of als kan om keukengerei in te bewaren zijn ze echter toch heel leuk.


Deze buste heeft mijn zus in een klein winkeltje gevonden waar ze woonaccessoires verkopen in landelijke stijl. Ik vind het een heel mooi accessoir voor in de slaapkamer. De aangebrachte oneffenheden en beschadigingen geven haar een brocante uitstraling.


Uiteraard vind ik nieuw brocante de diepgang missen die je bij oud brocante direct voelt. Het verhaal achter echt brocante voorwerpen vind ik vaak heel leuk. Wat zou er met dit voorwerp gebeurt zijn door de jaren heen en hoe zou die deuk of kras erop gekomen zijn? Die vragen maken een brocant voorwerp uniek! Bovendien is de verweerde patina van oude voorwerpen nooit helemaal na te maken. Daar  is simpelweg tijd voor nodig, veel tijd.

Met "nieuw" brocante is daarentegen ook helemaal niets mis. Je kunt er gemakkelijk aankomen en het is leuk oud en nieuw met elkaar te mixen. Hou er echter wel rekening mee dat als je op marktplaats zoekt tegenwoordig bijna alles brocant genoemd wordt, maar veel daarvan niet echt brocant is. Als je dat in gedachten houdt dan kun je voor jezelf bepalen wat je bereid bent voor iets te betalen.

De mix van oud en nieuw zal vast prachtig staan in je interieur!


Fijn weekend nog!

Groetjes,
Lindia


2 opmerkingen:

 1. Hoi Lindia,

  Wat een leuke en inspirerende site!
  Ik ben op slag verliefd op het kastje met louvredeurtjes!! Je zegt dat deze van het tuincentrum komt. Kun je mij vertellen wat het 'merk' is of waar deze verkrijgbaar is?

  Dankje!

  Groetjes, Yvonne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Yvonne, Het kastje heb ik vorig jaar gekocht bij tuincentrum Overvecht. Ik weet niet of ze deze daar nog verkopen, maar toen hadden ze deze kastjes in het grijs en in het wit. Groetjes, Lindia

   Verwijderen