Pagina's

donderdag 16 augustus 2012

DIY: Zo maak je zelf een ruches kussen!

Hoi!


Laatst kreeg ik van iemand de vraag hoe je een kussen als dit maakt, dus bij deze een stap voor stap uitleg:) Zijn jullie er klaar voor? Het is een heel verhaal!

Knip een vierkant van 50cm bij 50cm uit. Knip ook een rechthoek van 50cm bij 70cm uit. Op het vierkant van 50cm bij 50cm heb ik twee stoffen labels vastgemaakt, maar je kunt uiteraard ook een stof met een patroon gebruiken of het gewoon effen houden:)


Knip een lange smalle strook uit van 10cm breed voor de rucherand. Ga ervan uit dat je bijna twee keer zoveel stof nodig hebt om helemaal rond te gaan als dat de rand van het kussen lang is. Bij een kussen van 50cm bij 50cm heb je in totaal een rand van 2m. Voor een rucherand knip je dus een strook van 10cm bij 4m uit. Uiteraard heb je meestal niet 4m stof liggen om in één keer te knippen. Meestal knip ik twee of drie stroken die ik aan elkaar zet. Zo zien de geknipte stroken eruit:


Ze de stroken aan elkaar door ze vast te stikken. Maak een klein zigzag lijntje om te voorkomen dat het verder rafelt.


Vouw vervolgens de gehele strook in de lengte dubbel en stik dit vast. Je krijgt dan een strook van 5cm breed bij 4m lang.


Je kunt nu deze strook op het vierkant van 50cm bij 50 cm vastzetten zoals je op onderstaande foto ziet. Begin niet in een hoek met vastzetten maar juist in het midden van een kant. Iedere paar centimeter vouw je de strook een klein stukje terug en dit stik je vast. Hierdoor krijg je dat ruches effect.


Let op dat je bij de hoeken meer ruches maakt, dus meerdere keren steeds een stukje terugvouwt. Als je dat niet doet dan heb je straks te weinig stof om de hoek om te gaan en zal je ruche rand bij de hoeken niet mooi omhoog staan.


Als je helemaal rond bent en weer bij het begin van je rucherand aangekomen bent kun je het beste ongeveer een centimeter over de al vastgezette rand door stikken zodat het begin en het eind van de rand elkaar net overlappen. Het deel van de rand dat je nu te veel hebt kun je afknippen. Op de plaats waar de randen elkaar overlappen kun je met een kleine zigzag steek het geheel vastzetten zodat het niet gaat rafelen.Je vierkant met ruche rand ziet er dan als volgt uit:


Pak nu de rechthoek van 50cm bij 70 cm erbij die je eerder had uitgeknipt. Dit wordt de achterkant van je kussen. Vouw deze rechthoek dubbel en knip deze vervolgens doormidden. Je krijgt dan twee kleinere rechthoeken.


Vouw vervolgens aan de kant waar je geknipt hebt zo’n twee centimeter om en doe dit twee of drie keer. Je krijgt dan een verstevigd randje aan beide rechthoeken. Hier komen straks je knoopsgaten en knopen op.


Stik dit omgevouwen randje aan beide kanten vast. Dus aan beide kanten van de spelden.Vervolgens leg je de twee rechthoeken op elkaar zodat de verstevigde randjes precies over elkaar vallen. Aan de boven en onderkant van deze randen stik je ze zo’n 5 a 6 cm aan elkaar vast. Je krijgt dan weer een grote rechthoek met in het midden de twee verstevigde randen. De achterkant van je kussen is dan klaar.


Leg de grote rechthoek op een vlakke ondergrond en leg daar het vierkant met ruche randje in het midden op. Let op dat de beide kanten die je straks wilt zien naar elkaar toe liggen. Dus ook de ruche rand moet nu aan de binnenkant tussen het vierkant en de rechthoek komen te zitten. Zet het geheel met spelden vast en knip de overtollige stof aan de zijkant van de rechthoek af. Stik de beiden stukken langs de rand aan elkaar vast en ga er ook nog even met een zigzag steek langs om te voorkomen dat de stoffen gaan rafelen.


Keer nu het geheel binnenstebuiten zodat de mooie kanten van de stof (en dus ook je ruche randje) zichtbaar worden. Trek voorzichtig het ruche randje naar buiten toe. Vooral in de hoeken moet je nu altijd even goed de rand naar buiten trekken zodat het randje er mooi bij staat.


Je kunt nu op de achterzijde van je kussen, op het verstevigde randje je knoopsgaten maken en je knopen vastzetten. Zelf doe ik dat altijd met de hand.

Daarna kan het binnenkussen erin en is dit het resultaat:


Tja het is wel even een klus….maar dan heb je ook een super leuk en vrouwelijk kussen waar je jarenlang plezier van hebt!

Fijne avond!

Groetjes,
Lindia


2 opmerkingen:

 1. Erg leuk, bedankt voor de uitleg! Ik heb nog nooit van mijn leven iets genaaid, behalve op de basisschool tijdens handenarbeid. Dus dat belooft niet veel goeds, maar ik vind het zo leuk dat ik het toch ga proberen! ;)
  Waar koop je deze stoffen? Altijd op de markt, of is er ook een webshop of bekende winkel die ze verkoopt? hoe veel geld ben je ongeveer kwijt aan alle materialen om een kussen te maken?
  Sorry voor mijn vragenvuur, maar ik ben erg nieuwsgierig!

  Groetjes Myla

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Myla, Wat leuk dat je ook kussens gaat maken! Ik ben zelf drie jaar geleden begonnen en heb sindsdien veel geleerd:) Maar uiteraard is er toen ook het nodige fout gegaan haha. Ik koop stof meestal in Utrecht op de markt, maar bij stoffenwinkels of de IKEA kun je bijvoorbeeld ook terecht. De prijs van stof loopt nogal uiteen, je hebt al stof vanaf twee euro per meter. Je kunt het zo duur maken als je zelf wilt! Vaak zit stof op een rol van 150cm breed, dus als je dan een meter koopt heb je meer dan genoeg voor een kussen. Succes met je eerste project! Groetjes, Lindia

   Verwijderen