Pagina's

woensdag 7 januari 2015

Exotische bezoekers in de achtertuin!
Hoi! 


Hebben jullie weleens gehoord van de Halsbandparkiet? Dit is een papagaaiensoort die van oorsprong in Afrika en Azië voorkomt. Jaren geleden zijn er Halsbandparkieten meegenomen naar Europa om te houden als volièrevogels. Sommige exemplaren zijn door de jaren heen ontsnapt of vrijgelaten, en inmiddels leven er vele duizenden exemplaren in het wild. In Nederland komen ze vooral voor rond de grote steden (het Amsterdamse vondelpark zit er vol mee!), maar ze verspreiden zich steeds verder naar minder stedelijke gebieden (mits ze in de winter voldoende voedsel kunnen vinden). De achtertuin van mijn ouders wordt regelmatig bezocht door een groepje Halsbandparkieten. Laatst waren ze er weer, om te snoepen van de pinda's.


Halsbandparkieten zijn prachtig opvallende groene vogels, en de mannetjes hebben een duidelijke zwarte halsband om hun nek. Met hun mooie kleur en grote rode snavel zijn het prachtige verschijningen. De Halsbandparkiet overleeft ons klimaat door zich in holle bomen op te houden. Veelal zijn dit door Europese spechten uitgehakte holen, want de Halsbandparkiet kan met zijn kromme snavel niet zelf een hol uit een harde stam hakken.


Halsbandparkieten zijn gek op pinda’s en in het voorjaar snoepen ze graag de bloesem van de bomen. Ze kunnen als ware acrobaten de vreemdste houdingen aannemen om net bij die ene pinda te komen.


Je ziet bijna nooit een Halsbandparkiet alleen, meestal komen ze met hele groepen tegelijk tevoorschijn en daarbij maken ze flink wat lawaai! Het is nog onduidelijk of de Halsbandparkiet een bedreiging vormt voor onze inheemse vogelsoorten. Er zijn geen gevallen bekent waarbij een Halsbandparkiet daadwerkelijk agressief gedrag toonde naar spechten of andere holenbroeders. Bij ons in de achtertuin laten ze andere vogeltjes in ieder geval gewoon hun gang gaan en gaat het hele spul vredelievend met elkaar om. Deze koolmees trok zich hoe dan ook niets aan van zijn exotische buurman.


Prachtig nietwaar?


Fijne avond!

Groetjes,
Lindia 1 opmerking:

  1. Wat een mooie foto's heb je gemaakt van deze vogels !! Ik lees regelmatig dat ze in tuinen gezien worden .Hier heb ik ze nog nooit gezien .
    Groetjes Elisabeth

    BeantwoordenVerwijderen