Pagina's

zondag 2 oktober 2016

Onze vogelvriendelijke nieuwbouwtuin:)

Hoi!

Genieten jullie ook zo van de herfst? Wij hebben vandaag een heerlijke wandeling gemaakt in de regen. Gewoon goed aankleden en dan lekker naar buiten!

Het najaar is bij uitstek de tijd om wat voor de vogels in je omgeving te doen. Nu de dagen korter worden en de temperatuur daalt, gaan vogels op zoek naar geschikte tuinen om voedsel te vinden en schuilmogelijkheden te ontdekken. Als het straks immers winter is dan kunnen ze dit goed gebruiken. Je kunt vogels het hele jaar door een handje helpen en dat is eigenlijk ook nodig. Helaas hebben vogels het namelijk steeds moeilijker: natuur verdwijnt mede omdat mensen steeds minder groen in de tuin hebben, voedselbronnen (insecten) worden steeds schaarser door veelvuldig gebruik van pesticiden, en de natuurlijke voedselpiek komt steeds vroeger door de klimaatverandering. Daardoor zijn veel vogels "te laat" met het grootbrengen van hun jongen.De herfst is de perfecte periode om vogels in je tuin te lokken en ze dus te helpen. Dat is ontzettend leuk, want in de kale wintertuin heb je dan ook nog steeds een hoop te zien. Er is niets leukers dan uit je raam kijken en te ontdekken dat je tuin ook in de winter een bron van leven is! Wij wonen in een nieuwbouwwijk, dus het aantal vogels valt nog tegen in onze tuin. Ik hoop dat dit over enige tijd een ander verhaal is.

Wat hebben wij gedaan in onze nieuwbouwtuin om vogels te lokken?


Stap 1: zorgen voor een vogelvriendelijke inrichting. Dat betekent: veel planten waar vogels kunnen schuilen en waar ze van kunnen eten, en een gazon waar grondvoerageerders wormen kunnen zoeken. Onze beukenhaag is pas vorig jaar aangeplant. Het duurt dus nog even voordat dit een volgroeide haag is. Wanneer het echter zover is dan is het een prachtige plek voor vogels om te schuilen. Populaire planten voor vogels zijn bessenstruiken zoals de meidoorn en vuurdoorn. In het najaar smullen vooral merels graag van de besjes. Deze merel geniet van de besjes in onze vuurdoorns op stam. Wanneer deze op zijn gaat ze over op de bessen van onze sierappel. Als ook deze op zijn dan gaat ze in ons gazon op zoek naar voedsel.


Stap 2: zorgen voor extra voedsel. Vogels houden erg van variatie. Wij hebben dan ook een houten voederplaats staan waar pinda's en rozijnen liggen. Ook hangt er een pindakaaspot met speciale vogelpindakaas. Dit is zeker in de koudere maanden van het jaar een ideale energierijke maaltijd. Ook hebben we voedersilo's opgehangen waar zonnebloempitten en andere zaden in zitten. Tot slot hangen we appels op. Vogels zijn hier dol op!

Stap 3: zorgen voor nestgelegenheid. Juist in het najaar kun je nestkasten ophangen. De komende maanden verkennen vogels deze schuilplaatsen en in het voorjaar weten ze dan precies of ze hier ook echt hun jongen in willen grootbrengen. In onze tuin hangen drie nestkasten: voor pimpelmezen, koolmezen en mussen. Zorg ervoor dat de nestkasten met de opening op het noorden of oosten hangen. Dan regent het niet naar binnen. Hang nestkasten voor dezelfde soorten het liefst 10 meter uit elkaar. Behalve nestkasten voor mussen, die kun je vlakbij elkaar ophangen. Mussen hebben graag veel buren;)


Stap 4: zorg ervoor dat je tuin veel bezocht wordt door insecten. Dat doe je door veel bloemrijke planten te planten. Lavendelstruiken, rozen, maar ook fruitbomen doen het goed. Het liefst kies je planten die op verschillende momenten bloeien. Dan heb je vele maanden lang kleur in je tuin en insecten bezoeken je tuin dan graag! Hang ook een insectenhotel op. Dit kleine exemplaar heb ik van een vriendin gekregen. Dit hotel is afgelopen zomer veel bezocht door solitaire bijen. Erg leuk om te zien hoe die hun nestje bouwen in één van de buisjes.Zo; onze nieuwbouwtuin is er klaar voor, het is nu een kwestie van alles laten groeien en afwachten of de vogels onze inspanningen waarderen! En als onze buren en andere buurtgenoten nou ook kiezen voor een groene tuin dan komt het vast goed:)Fijne avond!

Groetjes,
Lindia1 opmerking:

  1. Het ziet er allemaal heel mooi uit! De vogels zullen je dankbaar zijn.:)
    Groetjes,
    Anke

    BeantwoordenVerwijderen